CARI DI BLOG INI

25 Oktober 2011

Pendapat Aku Tentang Kemalangan Marco Simoncelli Di Litar Sepang (Gambar Selepas Accident)

Dunia sukan permotoran dikejutkan dengan kehilangan satu nama besar dalam sukan ini iaitu Marco Simoncelli.KLIK SINI. Lebih dikenali sebagai The Sic yang begitu akrab dengan The Doctor (Valentino Rossi). Dianggap media massa sebagai adik dan abang. Menghembuskan nafas terakhir ketika berusia 24 tahun pada 4.56 Petang pada 23 Oktober 2011 di Sepang International Circuit (SIC). Adakah ini kebetulan ataupun suratan? Marco baru sahaja melancarkan laman web sendiri KLIK SINI. Dia juga antara pelumba yang digemari ramai kerana sikapnya yang mudah mesra dengan peminat-peminatnya.


Marco baru sahaja menaiki podium di MotoGP Australia minggu lepas. Dia ketika itu menduduki tempat kedua hanya ketinggalan 2.1 saat dibelakang juara dunia musim ini, Casey Stoner. Sepanjang kariernya dia berjaya menaiki 2 podium dan 2 petak pertama. Dia memulakan MotoGP Malaysia dengan petak ke 5. Kedudukan Marco dalam MotoGP musim ini berada ditangga ke 6 dengan mengumpul 139 mata berkongsi mata dengan Valentino Rossi.







Rambut Afronya cukup dikenali ramai..


Kedudukan The Sic dibawah motor Rossi dan Edwards.

Keadaan racing suit The Sic selepas kemalangan.


Keadaan motor The Sic selepas kemalangan.

SIC terjatuh ketika diangkat oleh Marshall SIC?

Rossi kelihatan bersedih diatas kehilangan rakan yang dianggap sebagai pewaris dan adiknya itu.

Gambar kenangan antara Rossi dan mendiang Simon.


Jika diperhatikan melalui video yang sempat dirakamkan ketika kemalangan tersebut, berkemungkinan The Sic jatuh pengsan ketika mengambil selekoh ke 11 di Litar Sepang kemudian terjatuh ke motor Edwards dan Rossi. Edwards yang turut kemalangan tidak mengalami kecederaan serius. Selain itu, helmet The Sic turut tercabut ketika kemalangan maut itu. Menurut Penganjur Litar Sepang, Mendiang kemungkinan pengsan disebabkan keadaan suhu Malaysia yang agak panas. Apa pun, satu nama besar dalam sukan permotoran ini telah menjadi lagenda di hati peminatnya di Malaysia.



Ramai di Facebook & Twitter menyalahkan Edward dan Rossi. Bagi aku mereka langsung tidak bersalah. Jika dilihat video, Edwards sedaya upaya cuba membrek tapi gagal dalam kelajuan 250km/j. Rossi pula mungkin tidak perasan insiden itu dan memberikan tumpuan penuh dalam pemanduannya. Ia merupakan kesilapan Marco sendiri memandangkan dia overlap dan dia tau dia akan terbabas tapi dia memilih untuk tidak melepaskan motor dia. Dia patut melepaskan motornya dan dia mungkin akan melayang ke kawasan rumput. Dan aku rasa helmetnya tercabut disebabkan pelanggaran dengan Rossi. Ini hanyalah pendapat aku. Sesungguhnya ajal dan maut itu ditangan Allah SWT.

P/s :Aku tabik sama Rossi cara professional dia mengawal motornya daripada terbabas. Marco seorang pemandu muda yang berbakat. Masih belum diputuskan siapa penggantinya dalam  team San Carlo.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

3 ulasan:

  1. Bro,rossi tak jadi bersara la ..maybe die nak menang lagi

    BalasPadam
  2. nak kumpul aset lagi ..x cukup lagi tu

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam

Takkan Baca Je? Komenlah kerana setiap komen yang ditinggalkan akan dijawab on the spot. Jika anda ingin menggunakan gambar di blog ini, boleh minta keizinan daripada penulis terlebih dahulu :)