CARI DI BLOG INI

02 Mei 2012

Kesalahan Bodoh Akhbar KOSMO Rabu 2 Mei 2012 (Must Read)

Assalamualaikum semua.
Entry ni saje untuk aku menulis tentang kesalahan yg terdapat di akhbar harian, Kosmo seperti disengajakan atau mungkin tidak disedari oleh penulis or wartawan yang melaporkan.

Biasalah, semua manusia normal akan melakukan kesilapan. Tiga kesilapan dikesan pada akhbar kosmo edisi hari ni, 2 Mei 2012. Entry ni tidaklah bertujuan untuk memperihalkan mengenai politik, cuma bercerita tentang kebenaran.



Yang pastinya, petak putih yang ditanda tu merupakan kesalahan yang mungkin tidak disedari oleh penulis/wartawan. 

Pertama, 
Wartawan meletakkan gambar yang tidak sepatutnya. Seorang lelaki menyelak baju wanita. Ramai ibubapa/ orang dewasa di Malaysia akan meminta anaknya yang mungkin baru berumur bawah 10 tahun untuk membelinya. Nanti for sure budak tu tanya, ni gambar apa ni, seks tu apa?

Kedua,
Pemimpin Parti Pembangkang di Selangor.
Orang yang dituduh dirujuk kepada musuh politik kerajaan, iaitu Mohamed Azmin Ali, Naib Presiden PKR di Selangor yang juga Ahli Parlimen kawasan Gombak dan ADUN Bukit Antarabangsa. Semua sedia tahu, Selangor kini di bawah pemerintahan Parti PKR. Bermakna, parti pembangkang disini ialah parti UMNO. Sama dengan kerajaan Persekutuan adalah Barisan Nasional, pembangkang ialah Pakatan Rakyat.

Ketiga.
Peribahasa Pelanduk Muka Serupa.
Apa yang aku belajar kat Form 3 dulu, cikgu aku ajar Pelanduk Dua Serupa. Bermaksud orang yang mempunyai wajah yang hampir sama atau sama. Kalau tak silap lah. Mungkin cikgu BM kepada wartawan ni tersilap ajar lah kot. Tengok, dah jatuh saham akhbar harian yang famous gak.


P/s : Kesalahan yang terlepas pandang. Mungkin protes payment lambat bayar kot. Mana tau, orang kita ni macam-macam ragam.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

6 ulasan:

  1. Ala, kesalahan y tidak disengajakan mungkin.
    Kita ni sume xperfect dlm ssuatu y kita wd seharian rite?
    So dont judge quickly rite =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, thanks for your feedback.
      Sy ade nyatakan di atas, semua manusia normal akan melakukan kesilapan.
      Kita yang melihat, mengambilnya sebagai iktibar utk memajukan diri sendiri.
      Nobody perfect.

      Padam
  2. perfect x perfect semua orang tak boleh buruk2 kn org lain..siap dlm paper bagai walaupun belum tahu kebenaran..

    BalasPadam
  3. Setuju.
    Kalau nak diikutkan, ni jelas fitnah jahat orang tertentu.
    Akhbar bukan medium untuk menjatuhkan orang.
    Perlu telus untuk menyebarkan berita.

    BalasPadam
  4. harakah pon salu fitnah org...tapi sbb org pas yg tulis xkire fitnah yee..??hehee....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setakat ni, saye tak dapat detect apa fitnah Harakah lagi..
      Dan Harakah tak mungkin akan letak gambar yg tak sepatutnya.
      Teringat kes Datuk Seri Chua Soi Lek yg mengaku dirinya pelaku dalam video lucah suatu ketika dulu, Harakah takde pon letak gambar lucah.
      Thanks For your feedback.

      Padam

Takkan Baca Je? Komenlah kerana setiap komen yang ditinggalkan akan dijawab on the spot. Jika anda ingin menggunakan gambar di blog ini, boleh minta keizinan daripada penulis terlebih dahulu :)