CARI DI BLOG INI

18 November 2012

Pendapat Pakar untuk Free Mcd Breakfast esok. Perlu Boikot ke?


Salam pembaca.
Esok 19 November, Mcd Malaysia telah membuat tawaran egg muffin free untuk semua rakyat malaysia. Bermula pkul 7 pagi sampailah pukul 10 pagi. 200,000 burger seluruh Malaysia, 1 branch 1,000. Sorang dapat satu burger tanpa apa2 pembelian. Agak2 nya pukul 8 lebih dah habis, benda free sume org suke.



Umum tahu, Mcd sebuah syarikat dari USA sekutu bersame Israel yang hebat menyerang Gaza, Palestin sebuah negara Islam. Ramai kanak2 tidak berdosa terbunuh tanpa belas kasihan.

Masalahnya skrang, kita sebagai orang Islam, bolehkah kita ambil burger tu makan?
Kat facebook, ramai yang mengecam tindakan Mcd bagi burger free yang dilihat seperti meraikan kejayaan Israel yang menyerang Gaza pada awal Muharam. Tahun baru maal hijrah. Ada yang kata, rezeki yang diturunkan Allah, wajib kita terima. Ada yang kata, kalau kita tak ambil burger tu pun, perang di Gaza tetap berjalan dengan lancar. Memang betul rezeki Allah dan perang tu still go on.


Tapi sekurang-kurangnya kita dapat tunjukkan effort kita menentang Israel even kita tak dapat pegi sane memberi bantuan. Kan itu lebih bagus daripada kita beratur bersesak2 nak dapat satu burger je pon. Perlahan-lahan kita elakkan daripada menggunakan produk2 kat atas ni. Kempen ni sbnarnya dah lame dah, cume kesedaran tu je tak smpai kat kita ohh. Ini bukan pendapat pakar, tapi pandangan daripada aku sendiri. Tapi kalau nak makan, makan je lah sebab kita sndri mempunyai cara yang berbeza untuk support saudara2 kita kat bumi Palestin seperti berdoa kesejahteraan mereka janji niat tu bukan untuk meraikan kejayaan mereka pada 1 Muharam. Berniat je lah makan sebab nak isi perut yang kosong.


P/s : Aku tak pegi Mcd esok. Tak nak.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

8 ulasan:

  1. Fuck Israel Laknatullah!!

    BalasPadam
  2. ni ada opinion skit...aku rasa kalo nak boikot mcd...kalo diorang bagi free ambik jer bro tapi jgn beli... kita boikot... ko bayang kan 1ribu 1 cwngn darab dgn 200 cwngan...200 ratus ribu burger tu...kompon diorang rugi tu pon asalkan tak beli apa2 selain drpda yg free tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la. Sebenarnya takde hal kalau dah benda free ngan halal. Lepas ni takyah la setup niat nak beli kat situ.

      Padam
  3. org malaysia xde pride.. sebagai org islam x tau ke kenapa Mcd bagi makan free.. peka sikit berita dunia skrg ni.. israel zionis sedang menyerang palestine.... duit korang bayar to ada share utk tentera dia bunoh org palestine... WAKEUP PEOPLE.. jgn tembolok sendiri...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin nafsu makan mereka menguasai segala2nya ohh. Barangkali perkataan free dan percuma adalah kesukaan orang Malaysia.

      Padam
  4. israhell motherfucka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam

Takkan Baca Je? Komenlah kerana setiap komen yang ditinggalkan akan dijawab on the spot. Jika anda ingin menggunakan gambar di blog ini, boleh minta keizinan daripada penulis terlebih dahulu :)