CARI DI BLOG INI

07 Disember 2014

Hai OnePlus One, Selamat Berkenalan. (Review)

Salam semua.
Sebelum ni aku ada tulis entri semua henfon kepunyaan aku sehinggalah sekarang.


Henfon terakhir di dalam entri itu jatuh kepada Note 1. Sebenarnya aku dah 3 bulan lebih selesa pakai OnePlus One 16GB White. Mungkin ada yang tak pernah dengar smartphone ni tapi OnePlus keluarkan model ni untuk bersaing dengan pasaran Galaxy Note 3, Sony Xperia Z3 dan HTC M8 dengan harga yang jauh lebih murah. OnePlus One digelar flagship killer. Boleh rujuk spesifikasi di sini KLIK SINI

Ni kotak dia yang lain dari yang lain. Sama besar dengan kotak pizza hut. Haha.

Harga dia RM1069 untuk set AP. Setakat ni, One Plus belum lagi buka market di Malaysia. Maybe next year. Aku beli kat 1Gadget, Menara PGRM Cheras dengan dua hero gadis2  Aman dan Hairi.

Ni rupa dalam kotak selepas unboxing. Ada dua kotak kecil di dalam.

Disertakan sekali dengan free gifts seperti Touch U (memudahkan jari memegang henfon), card-reader, USB port for SmartPhone dan wayar USB.

Di bawah henfon, ada pencungkil sim mikro, wayar USB dan manual. Semuanya bertemakan merah (Man United).

Kotak kedua pula terdapat charger 2 pin.

Skrin beresolusi 1920x1080 dengan 401 ppi memang terbaik dengan harga yang murah.

Banyak masa aku habiskan dengan mendengar MP3 dan layan youtube. Beats tu beli sendiri ya, tak disertakan sekali dalam kotak. Yang bestnya MP3 dia ada app khas untuk kawal equalizer dinamakan Audio FX. Dua stereo speaker bahagian bawah dikuasakan oleh cip DAC Yamaha dan dialunkan oleh JBL memang sedap telinga mendengar.

Antara 2 sebab semua orang nak memiliki smartphone. Kualiti kamera dan games. OnePlus One menggunakan lensa yang sama digunakan smartphone Sony. Kamera beresolusi 13MP dan 5MP dihadapan. Untuk menukar mode contohnya HDR, hanya perlu slide kebawah. Pengalaman layan game sangatlah mengujakan grafik dia. Contohnya, game Clash of Clans (COC).

Gambar ni merasmikan kamera henfon ni. Kedua-dua gambar dengan mode HDR. Masa ni OTW balik dengan jalan jammed.

Ni pula gambar menggunakan kamera hadapan dengan mode auto.

Aku suka galeri gambar dia dengan gaya timeline.

Baru 2 minggu guna, pecah tempered glass 50 hengget. Aku pon terus ke page lelong untuk IMAK case dan tempered glass baru dengan harga RM17 serba satu. Barulah berkilat skrin dan boleh protect mata lepas pasang tempered glass kan. Menggigil gak la tangan aku pasang sendiri. Haha. 


P/s: Bateri dia sangatlah super duper tahan lama. Bayangkan pagi ke tempat kerja dengan 87%. Masa lunch boleh online FB, IG. Balik rumah terus bersiap futsal pada sebelah malam. Balik futsal lepak minum member boleh main COC. 12 malam kat rumah tengok bateri 16%. Memang terbaiklah kan kapasiti bateri 3,100 MaH. Tak sabar nak tengok OnePlus Two. Mesti lagi power.

Update 31 Januari 2015: Aku kini beralih angin ke HTC One M8. KLIK SINI.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

30 Oktober 2014

Tips Terbaik Melupakan Bekas Kekasih Yang Mungkin Masih Ada Rasa Sayang (must read)


Salam semua.

Setiap manusia yang hidup pasti ada wanita atau lelaki idaman. Begitu juga aku sendiri. Itu adalah sebab sesebuah relationship itu terjadi dan bila relationship itu tak dapat diteruskan atas sebab-sebab tertentu, ia mampu mendorong kepada sesuatu yang tidak baik.

Look, memang sangat susah nak melupakan orang yang kita pernah sayang. Even aku pun pernah struggle masa ditinggalkan dulu. Bayangkan masa pergi makan Domino's, masa makan Kennys dengan family or kawan pasti teringatkan dia sebab pernah makan sesama dulu kan. Bukan itu je, nampak orang lain pakai baju atau tudung atau apa-apa yang sama macam ex dulu, terus teringat dan tergamam atau terdiam seketika. Boleh jadi ketika kita hayati lirik lagu yang kita tengah dengar dan ternampak no plate kereta yang menjadi short form kepada nama si dia atau gabungan nama kita dan dia. 



Di sini, aku ada tips untuk korang lupakan bekas kekasih yang mungkin korang masih sayang dan dalam masa yang sama korang sedar yang dia tak mungkin akan kembali.

Pertama, mohon kekuatan daripada Allah SWT dalam menjalani kehidupan mendatang. Mohonlah Allah tunjukkan hikmah di sebalik perpisahan itu. Hati yang terluka perlukan ubat. Mintalah Allah ubatnya kerana Allah pemilik setiap hati manusia. Ingatilah Allah kerana dengan mengingati Allah, semestinya hati kita akan menjadi tenang.

Kedua, kita perlu menerima kenyataan. Terimalah kenyataan bahawa perpisahan sudah terjadi dan masing-masing sudah mempunyai haluan sendiri. Sentiasa ingatkan diri dan redha bahawa dia bukanlah yang terbaik untuk kita dan yakinlah kita akan menemui insan yang lebih baik begitu juga dia. Percayalah pada ketentuan jodoh. Jika dia memang tercipta untuk kita, dia pasti kembali kan?


Well, first time kot aku letak gambar teddy bear dalam blog, LOL.
Ketiga, buang segala perkara tentang dia. Perkara ini memang perit untuk dilakukan dan mungkin juga agak klise tetapi inilah cara terbaik untuk melupakan seseorang yang kita sayang. Buanglah segala perkara tentang dia. Buang nombor telefonnya, block Facebook dan apa sahaja medium yang membolehkan anda berhubung dengannya. Jika sayang untuk membuang hadiah pemberiannya, simpanlah di dalam satu kotak dan sorokkannya di tempat yang jauh dari pandangan anda. Yang penting kuatkan diri anda supaya tidak menghubunginya semula.

Keempat, sibukkan diri anda dengan kerja dan kawan-kawan. Luangkanlah masa dengan perkara yang anda minati. Contoh yang aku lakukan seperti main futsal, badminton, piknik, hiking bukit broga, mandi air terjun dan keluar tengok wayang instead of menghabiskan masa di tempat kerja. Jangan biarkan diri anda bersendirian kerana anda akan merasa sunyi lalu mengingati kenangan-kenangan lalu. Antara aktiviti aku lepas clash dengan ex kedua, ini jelah yang sempat update. 



Kelima, hindarkan semua perkara yang mengingatkan kita pada si dia. Contohnya, jangan pergi ke tempat makan yang selalu kita pergi dengan dia dan jangan dengar lagu yang berkaitan dengan dia. Kalau terdengar, cepat-cepatlah tutup radio tu ye. Campak ke rumah jiran ke atau apa yang korang rasa somewhere yang sesuai.

Sebenarnya, ada 2 sebab je Allah SWT temukan kita dengan seseorang. Sama ada ujian untuk kita atau dia jodoh kita.
P/s: Tips move on yang paling senang, cari pengganti cepat-cepat tak kisahlah tak setanding dengan ex tu. Ini kawan aku punya tips. Anyways, selamat mencuba semua.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

17 September 2014

Cerita Raya 2014. Raya Paling Bermakna Bersama Keluarga, Saudara Mara dan Kawan.

Salam semua.
Raya Aidilfitri dah nak dekat dua bulan berlalu, baru ada kesempatan nak update entri ini. Buat apa update awal2 kan. Hehe. Tahun ni aku tak beraya di kampung Perlis, tapi menghabiskan setiap hari, detik di kampung sendiri.

Disebabkan sibuk bekerja, aku hanya singgah Jusco dengan kawan kerja LEKAS, Hairi pada malam tu untuk baju melayu. Banyak pilihan, aku prefer Blue. 

Baju ni harga RM99. Okay bagi aku sebab kain dia selesa dan tak licin.

Selfie of the Eid. Tahun ni keluarga uda dan mak long balik beraya di kampung masing2. 


Ber-ootd di rumah mertua Induk Kampung Tarun. Sebenarnya tu bukan kereta aku, aku tumpang orang je, jimat minyak dan tenaga. Hahaha. Maklumlah banyak yang dihidangkan masa datang beraya.






























Kebetulan baju matching ngan kasut. Dan kebetulan juga kaler baju sama ngan crush (saudara pon boleh jadi crush).
3 Gambar ni diambil dengan menggunakan Sony QX100 kepunyaan Abang Ajim, tu sebab cantik.


RAYA KE-4 MINI OPENHOUSE
Raya keempat aku start kerja balik. Malam sebelum tu aku beli barang basah then mintak tolong mak masakkan mee kari. Balik je kerja sampai rumah before 6. Jam 6 suku semua sampai.

Mee Kari dan kuih raya sebelum bertambahnya dominos.

Dian Yayan orang last datang, masa tu pukul 10 camtu. Nampak effort dia gigih datang dari Sungai Buloh.


RAYA KE-7 BERSAMA KAWAN
Raya pertama habis satu kampung rumah saudara mara kitorang datang beraya, diikuti raya kedua dan ketiga di Ampang dan Damansara. Raya seterusnya, aku menghabiskan masa bersama kawan2 di kampung. Itu pun tak semua rumah tau.

Minggu kedua raya, kitorang dijemput oleh Ain ke rumahnya untuk makan2. Atas permintaan ramai, dia masakkan nasi ayam panggang. Sumpah awesome gila rasa dia.


P/s: Bagi aku sendiri, tahun 2014 adalah raya paling terbaik setakat ni sebab banyak rumah aku masuk untuk raya dan makan. Bayangkan, setiap weekend dalam sebulan tu mesti ada jemputan open house. Alhamdulillah.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

26 Jun 2014

Kasut Converse Dah Koyak, Beralih Angin Kepada Sneakers Everlast.

Salam semua.
Lepas je selesai Majlis Anugerah Dekan KLIK SINI, aku ngan Frentele, Hafiz, Yop, Asyraf, Felix jenjalan kat Sunway Pyramid.

Sebenarnya, dah lama ada niat nak beli kasut baru mengenangkan kasut Converse aku dah rupa apa ntah. Aku dah gunakan kasut tu lebih kurang 2 tahun (Sem 3 sampai sem 5).

So, sampai je Sunway, dah nampak Converse Store. Masa tu memang hati kata nak terus pakai Converse, tapi bila tengok kasut yang berkenan tu dua ratus lebih, wow memang naik harga disitu. Kenapa ye? Semestinya sebab musim perayaan nak dekat. So, aku bertukar angin ke Everlast, store dia bersebelahan je.

Tanpa berfikir panjang, aku terus beli. Itu pon nasib baik ada baki yang cukup dalam atm. Aku malas nak beli mahal2 macam converse sebelum ni. Dua tahun guna dan jaga elok2, tetap koyak kan. So, tengok dulu sejauh mana everlast ni boleh pergi.

Ni dia. Aku prefer silver sebab senang nak matching dengan banyak kaler baju atau seluar. Kaler2 selain ni ada kaler merah, biru dan hitam. Sebenarnya, mula2 aku teringin kaler biru tapi mengenangkan kaler biru tu hanya sesuai digayakan dengan seluar yang terang. Memang tak la kan aku nak pakai seluar terang macam kpop tu ohh.

Aku suka logo kat belakang tumit ni, converse sebelum ni aku pakai, tulisan dia tak timbul dan sekejap je hilang tulisan tu. Kasut ni di bawah kategori - Canvas sneakers yang mana lebih murah daripada sneakers Converse (RM179 keatas)

Faktor lain yang membuatkan aku suka kasut ni, bahagian dalam dia. Tepi hitam, tapak putih disusuli logo Everlast. Wow, awesome dan kemas.

Esoknya, aku beli kasut formal sebab kasut yang sebelum ni hilang entah ke mana. Aku beli pon sebab next week tu ada interview kat wisma Sime Darby KL. Harga murah je, RM49. Malas aku nak pilih, rasanya semua lebih kurang sama je desain dia.

Ni la antara kasut kesayangan aku sebelum ni. Nike tu kasut untuk futsal dan jogging. Kasut Converse yang koyak tu kembali ke tempat asal dalam kotak ni. Sebagai kenangan la katakan. Nanti 10 tahun lagi harga dia melonjak dua tiga atau empat belas kali ganda. Hahaha.


P/s: Entri ni bukan bertujuan untuk menunjuk-nunjuk sesuatu tapi sekadar berkongsi dengan pembaca tentang barang yang aku sayang. Ada banyak kasut dengan harga puluh ribu ringgit kat luar sana tu :) 

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

21 Jun 2014

Majlis Anugerah Dekan 2014, Dewan Agong Tuanku Canselor. I was here. (GAMBAR)

Salam semua.
Khamis 13 Jun 2014 minggu lepas, aku berkesempatan ke majlis Amanat dan Anugerah Dekan 2014 yang diadakan di Dewan Agong Tuanku Canselor, UiTM Shah Alam. Majlis ini dianjurkan oleh Fakulti Filem, Teater dan Animasi (FiTA). Kali kedua diadakan di DATC yang sebelum ini biasa diadakan di perkarangan fakulti, UiTM Puncak Perdana.


Kredit gambar: yayahana.blogspot.com
Aku gerak dari rumah dengan Hafiz yang juga penerima Anugerah Dekan. Gerak dari rumah jam 8.10 dan sampai 9 tepat. 

Red carpet jadi penyambut tetamu. Hahah bajet2 je. Bila jalan atas ni rasa macam something sebab kat rumah takde benda alah ni. Tak percaya, cubalah. Haha.

Seats sebelum kehadiran semua. Dewan ini boleh memuatkan 5,000 audiens dalam satu2 masa. Majlis bermula pukul 10.45 pagi.

Selesai je daftar nama, terus cari seat aku. Okay la, betul2 depan pentas tapi tengah dewan. Boleh borak2 dan tidur. Hahaha.

Dekan, Prof Madya Razak Mohaideen memulakan ucaptama dan memperkenalkan semua lecturers yang berkhidmat untuk fakulti Fita. Ada lecturer baru Azmeer, penggubah lagu tu.

Tetamu jemputan, Norman KRU memberikan pendapatnya serba sedikit tentang industri perfileman negara.

Penyampaian sijil dan cenderahati untuk penerima anugerah Dekan yang terdiri daripada pelajar degree dan diploma.

Gambar aku yang sempat Aju snap atas pentas. Sumpah masa ni memang jalan pon macam apa, nervous dan sejuk. Almaklumlah, kat rumah takde pentas ohh. Belakang tu set teater yang dipentaskan malam tu sempena minggu karya-one UiTM.

Sijil dan Cadbury. Opps nampak je macam cadbury. Sebenarnya bukan. Seramai 9 orang pelajar terpilih untuk kos aku, Penulisan Artistik (CT112). 5 orang yang hadir - Asyraf, Alya, Dolie, Frentele dan aku sendiri.

Ni dia. Pen ajaib yang boleh guna sampai bila-bila. Teringat kat pen ajaib dakwat hilang sendiri dalam filem Senario The Movie.

Selfie Mode: Anugerah Dekan 2014 (berangan ala-ala Academy Awards)

Frentele Titus seorang pendengar masalah aku yang baik tak kira masa dan tempat. Semua gambar aku upload kat instagram, follow nizamabujalil.

Semua penerima dapat Nasi tomato dan 100plus. Roti dan epal lupa nak snap. Ada rasa bersalah gak bila nak makan sebenarnya. Makanan disediakan hanya untuk penerima anugerah je. 
Aku appreciate dan respect semua pelajar yang tidak disenaraikan penerima anugerah tetapi hadir memenuhkan kerusi.

Untuk semua kawan-kawan yang sambung degree di fakulti ni, selamat maju jaya aku ucapkan :)

P/s: Rasa macam konvo je bila jumpa balik semua kawan-kawan. Semestinya next target aku mestilah nak dapat sekali lagi di zaman degree akan datang. In sha Allah. Konvokesyen akan diadakan pada bulan November.

Update: Istiadat Konvokesyen ke-81 yang aku hadiri pada Disember 2014. KLIK SINI.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!