CARI DI BLOG INI

26 Jun 2014

Kasut Converse Dah Koyak, Beralih Angin Kepada Sneakers Everlast.

Salam semua.
Lepas je selesai Majlis Anugerah Dekan KLIK SINI, aku ngan Frentele, Hafiz, Yop, Asyraf, Felix jenjalan kat Sunway Pyramid.

Sebenarnya, dah lama ada niat nak beli kasut baru mengenangkan kasut Converse aku dah rupa apa ntah. Aku dah gunakan kasut tu lebih kurang 2 tahun (Sem 3 sampai sem 5).

So, sampai je Sunway, dah nampak Converse Store. Masa tu memang hati kata nak terus pakai Converse, tapi bila tengok kasut yang berkenan tu dua ratus lebih, wow memang naik harga disitu. Kenapa ye? Semestinya sebab musim perayaan nak dekat. So, aku bertukar angin ke Everlast, store dia bersebelahan je.

Tanpa berfikir panjang, aku terus beli. Itu pon nasib baik ada baki yang cukup dalam atm. Aku malas nak beli mahal2 macam converse sebelum ni. Dua tahun guna dan jaga elok2, tetap koyak kan. So, tengok dulu sejauh mana everlast ni boleh pergi.

Ni dia. Aku prefer silver sebab senang nak matching dengan banyak kaler baju atau seluar. Kaler2 selain ni ada kaler merah, biru dan hitam. Sebenarnya, mula2 aku teringin kaler biru tapi mengenangkan kaler biru tu hanya sesuai digayakan dengan seluar yang terang. Memang tak la kan aku nak pakai seluar terang macam kpop tu ohh.

Aku suka logo kat belakang tumit ni, converse sebelum ni aku pakai, tulisan dia tak timbul dan sekejap je hilang tulisan tu. Kasut ni di bawah kategori - Canvas sneakers yang mana lebih murah daripada sneakers Converse (RM179 keatas)

Faktor lain yang membuatkan aku suka kasut ni, bahagian dalam dia. Tepi hitam, tapak putih disusuli logo Everlast. Wow, awesome dan kemas.

Esoknya, aku beli kasut formal sebab kasut yang sebelum ni hilang entah ke mana. Aku beli pon sebab next week tu ada interview kat wisma Sime Darby KL. Harga murah je, RM49. Malas aku nak pilih, rasanya semua lebih kurang sama je desain dia.

Ni la antara kasut kesayangan aku sebelum ni. Nike tu kasut untuk futsal dan jogging. Kasut Converse yang koyak tu kembali ke tempat asal dalam kotak ni. Sebagai kenangan la katakan. Nanti 10 tahun lagi harga dia melonjak dua tiga atau empat belas kali ganda. Hahaha.


P/s: Entri ni bukan bertujuan untuk menunjuk-nunjuk sesuatu tapi sekadar berkongsi dengan pembaca tentang barang yang aku sayang. Ada banyak kasut dengan harga puluh ribu ringgit kat luar sana tu :) 

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

21 Jun 2014

Majlis Anugerah Dekan 2014, Dewan Agong Tuanku Canselor. I was here. (GAMBAR)

Salam semua.
Khamis 13 Jun 2014 minggu lepas, aku berkesempatan ke majlis Amanat dan Anugerah Dekan 2014 yang diadakan di Dewan Agong Tuanku Canselor, UiTM Shah Alam. Majlis ini dianjurkan oleh Fakulti Filem, Teater dan Animasi (FiTA). Kali kedua diadakan di DATC yang sebelum ini biasa diadakan di perkarangan fakulti, UiTM Puncak Perdana.


Kredit gambar: yayahana.blogspot.com
Aku gerak dari rumah dengan Hafiz yang juga penerima Anugerah Dekan. Gerak dari rumah jam 8.10 dan sampai 9 tepat. 

Red carpet jadi penyambut tetamu. Hahah bajet2 je. Bila jalan atas ni rasa macam something sebab kat rumah takde benda alah ni. Tak percaya, cubalah. Haha.

Seats sebelum kehadiran semua. Dewan ini boleh memuatkan 5,000 audiens dalam satu2 masa. Majlis bermula pukul 10.45 pagi.

Selesai je daftar nama, terus cari seat aku. Okay la, betul2 depan pentas tapi tengah dewan. Boleh borak2 dan tidur. Hahaha.

Dekan, Prof Madya Razak Mohaideen memulakan ucaptama dan memperkenalkan semua lecturers yang berkhidmat untuk fakulti Fita. Ada lecturer baru Azmeer, penggubah lagu tu.

Tetamu jemputan, Norman KRU memberikan pendapatnya serba sedikit tentang industri perfileman negara.

Penyampaian sijil dan cenderahati untuk penerima anugerah Dekan yang terdiri daripada pelajar degree dan diploma.

Gambar aku yang sempat Aju snap atas pentas. Sumpah masa ni memang jalan pon macam apa, nervous dan sejuk. Almaklumlah, kat rumah takde pentas ohh. Belakang tu set teater yang dipentaskan malam tu sempena minggu karya-one UiTM.

Sijil dan Cadbury. Opps nampak je macam cadbury. Sebenarnya bukan. Seramai 9 orang pelajar terpilih untuk kos aku, Penulisan Artistik (CT112). 5 orang yang hadir - Asyraf, Alya, Dolie, Frentele dan aku sendiri.

Ni dia. Pen ajaib yang boleh guna sampai bila-bila. Teringat kat pen ajaib dakwat hilang sendiri dalam filem Senario The Movie.

Selfie Mode: Anugerah Dekan 2014 (berangan ala-ala Academy Awards)

Frentele Titus seorang pendengar masalah aku yang baik tak kira masa dan tempat. Semua gambar aku upload kat instagram, follow nizamabujalil.

Semua penerima dapat Nasi tomato dan 100plus. Roti dan epal lupa nak snap. Ada rasa bersalah gak bila nak makan sebenarnya. Makanan disediakan hanya untuk penerima anugerah je. 
Aku appreciate dan respect semua pelajar yang tidak disenaraikan penerima anugerah tetapi hadir memenuhkan kerusi.

Untuk semua kawan-kawan yang sambung degree di fakulti ni, selamat maju jaya aku ucapkan :)

P/s: Rasa macam konvo je bila jumpa balik semua kawan-kawan. Semestinya next target aku mestilah nak dapat sekali lagi di zaman degree akan datang. In sha Allah. Konvokesyen akan diadakan pada bulan November.

Update: Istiadat Konvokesyen ke-81 yang aku hadiri pada Disember 2014. KLIK SINI.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

16 Jun 2014

Senarai Nama Dan Alamat Menteri Besar Dan Ketua Menteri Di Malaysia (2013 - Kini)


(1)
YAB DATO' SRI DIRAJA HAJI ADNAN BIN HAJI YAAKOB

Menteri Besar Pahang,

Pejabat Menteri Besar Pahang,
Wisma Sri Pahang,
25502 Kuantan, PAHANG.

(2)
YAB DATO' HAJI AHMAD RAZIF BIN ABD. RAHMAN

Menteri Besar Terengganu,

Tingkat 16, Wisma Darul Iman,
Pejabat Menteri Besar Terengganu,
20502 Kuala Terengganu, TERENGGANU.

(3)YAB DATO' SERI AZLAN BIN MAN

Menteri Besar Perlis,

Pejabat Menteri Besar Perlis,
Aras 3, Kompleks Dewan Undangan Negeri
Persiaran Wawasan,
01000 Kangar, PERLIS.

(4)YAB TAN SRI DATO' SERI ABDUL KHALID BIN IBRAHIM

Menteri Besar Selangor,

Pejabat Menteri Besar Selangor,
Tingkat 21, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah,
40502 Shah Alam, SELANGOR.

(5)YAB DATO' SERI UTAMA HAJI MOHAMAD BIN HAJI HASAN

Menteri Besar Negeri Sembilan,

Pejabat Menteri Besar Negeri Sembilan,
Tingkat 5B Wisma Negeri,
70502 Seremban, NEGERI SEMBILAN.

(6)YAB DATO' SERI MOHAMED KHALED BIN NORDIN

Menteri Besar Johor,

Pejabat YAB Menteri Besar Johor,
Aras 4, Bangunan Dato' Jaafar Muhammad,
79503 Nusajaya, JOHOR.

(7)YAB DATO' HAJI AHMAD BIN YAKOB

Menteri Besar Kelantan,

Pejabat Menteri Besar Kelantan,
Tingkat 1, Blok 1,
Kota Darulnaim,
15502 Kota Bharu, KELANTAN.

(8)YAB DATO' SERI DIRAJA DR. ZAMBRY BIN ABDUL KADIR 

Menteri Besar Perak,

Pejabat Menteri Besar Perak,
Aras 2, Bangunan Perak Darul Ridzuan,
Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab,
30000 Ipoh, PERAK.

(9)YAB DATO' SERI HAJI MUKHRIZ TUN DR. MAHATHIR

Menteri Besar Kedah,

Pejabat Menteri Besar Kedah,
Wisma Darul Aman,
Jalan Tunku Bendahara,
05502 Alor Setar, KEDAH.

(10)YAB TUAN LIM GUAN ENG

Ketua Menteri Pulau Pinang,

Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang,
Tingkat 28, KOMTAR,
10502 PULAU PINANG.

(11)YAB DATUK SERI IR. HJ. IDRIS BIN HJ. HARON

Ketua Menteri Melaka,

Pejabat Ketua Menteri Melaka,
Tingkat 4 (Suite), Blok Bendahara, Seri Negeri,
Hang Tuah Jaya,
75450, Ayer Keroh, MELAKA.

(12)YAB DATUK SERI PANGLIMA MUSA BIN HAJI AMAN

Ketua Menteri Sabah,

Pejabat Ketua Menteri Sabah,
Jabatan Ketua Menteri,
Tingkat 17&18, Wisma Innoprise,
Jalan Sulaman,
88502 Kota Kinabalu, SABAH.

(13)YAB TAN SRI DATUK AMAR HAJI ADENAN BIN HAJI SATEM

Ketua Menteri Sarawak,

Pejabat Ketua Menteri, Tingkat 22,
Wisma Bapa Malaysia, Petra Jaya,
93502 Kuching, SARAWAK.



Sumber : http://www.kabinet.gov.my/
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

Kita Tidak Mampu Memilih Rupa Bentuk Sendiri.



Lelaki atau perempuan, berhidung mancung atau penyek, berkulit cerah ataupun gelap, itulah ciptaan ALLAH buat kita. Kita sendiri tidak berkuasa penuh pada tubuh badan kite. kadang-kadang, banyak perkara yang tidak kita inginkan tetap ada pada diri kita.

Ada orang cuba menukar jantina kerana tidak berpuas hati dengan jantina mereka. Ada orang menggunakan pelbagai ubatan bagi memutihkan kulit mereka. Ada yang melakukn pembedahan kerana mereka tidak puas hati dengan bentuk mata dan hidung mereka. Ada juga org melakukan pembedahan berulang kali apabila usia semakin tua bagi membaiki kedut-kedut yang muncul pd kulit.

Walaupun pelbagai usaha dilakukan, mengubah rupa bentuk asal tidak kekal , malah mengundang bahaya. Kita tidak dapat menambah tangan yang sudah ada ataupun menambah lagi mata supaya menjadi empat. Kita tidak akan mampu melawan tua . Mahu ataupon tidak, hampir semua org mesti melalui tempoh tua sebelum meninngal dunia.

Dlm surah AL-QASAS , ayat 68 Allah sendiri beritahu kita bahawa Dia menjadikan apa yang Dia inginkan dan menentukan pilihan sendiri. Semua makhluk ciptaan Allah tidak mampu memilih bentuk kejadian mereka.

Apabila kita sendiri tidak mampu memilih perkara yang ada pada diri kita sendiri, tentu ada kuasa yang mencipta dan menentukan rupa bentuk kita. Dialah yang membentuk rupa kita semasa kecil, dia juga yang membentuk rupa kite selepas kita dewasa. Kuasa itu adalah TUHAN kita iaitu ALLAH yang mencipta manusia dan seluruh alam ini.


P/s : Bersyukurlah setiap ciptaan Allah SWT.


Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

12 Jun 2014

Anugerah Dekan Tak Semestinya Untuk Semua Bijak Pandai #mustread

Salam semua.
Beberapa hari lepas, aku dapat invitation by a call untuk Anugerah Amanat & Anugerah Dekan 2014. Aku akan ke sana 12 hb ni.


Fakulti Filem, Teater & Animasi organize majlis ni untuk meraikan pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dalam final exam lepas. Alhamdulillah, aku diantara orang-orang itu. Cemerlangnya aku. Haha.

Sejak result keluar 9 hb Mei hari tu, memang aku speechless tengok result aku. Jauh daripada expectation aku sebelum tu. Mungkin agak klise ayat ni, aku hanya mengharapkan semua lulus sebelum buka portal result supaya boleh konvo dan tamat.

Seriously, kekecewaan pada semester kedua dan ketiga dulu mungkin aku boleh lupakan. Pointer aku 3.42 dan 3.43 disebabkan kedua-dua semester kokurikulum Pertolongan Cemas aku dapat gred C+. Kalau nak diikutkan, sumpah susah gila nak score belajar macam students Sains Hayat kot.


MENTALITI

''Budak tu dapat anugerah dekan. Pandai la dia".
"Aku tak dapat anugerah dekan, aku rasa diri aku ni bodoh la".

Ini merupakan kebanyakan mentaliti student di kolej or uni. Semester 5 adalah first and maybe last aku grab anugerah dekan. Aku cakap last sebab probability aku tak sambung degree tu tinggi. Seriously, aku tak pernah pun anggap diri sendiri pandai. Sebab aku hanya dapat menguasai bidang yang aku study. Yang belum study? Mechanical, Electronic, Laws, Civil Administration? Serious aku tak kuasai sebab tak masuk dan tak study bidang tu.

Kawan aku, D yang dapat anugerah dekan masa sem 3 cakap,
"Janganlah fikir semua yang dapat pointer dekan tu pandai, ada yang nasib je, ada yang drop courses dan ada yang lecturer 'tolong'." 

Memang tak berapa adil kepada mereka yang tak dapat dekan tapi ada effort, kena gelar tak pandai. Bila lecturer suruh buat group untuk assignment. Seorang ahli group mengeluh,
"Susahlah nak masuk group dorang tu, budak dekan group dengan budak dekan. Abislah group kita, markah rendah, tak dapat nak compete dengan diorang"

Aku balas,
"Diorang dapat dekan untuk subjek sem lepas bukan untuk subjek semester ni".


Aku pon pernah rasa benda yang sama bila ada orang pertikaikan aku tak ambil PTPTN untuk diploma ni. Mentaliti mereka,
"Perghh orang kaya, tak apply PT, banyak duit."

Aku balas dengan nada sinis dan senyum,
"Aku tak apply sebab tak mampu nak bayar PTPTN balik."

Diorang terus terdiam dan tergamam. Bukannya nak bercakap besar, tapi disebabkan interest bayaran balik PTPTN yang tinggi dan caj pentadbiran yang tak masuk akal. Aku tak boikot PTPTN, just ambil keputusan tak nak pinjam je.


P/s: Senang untuk membuat konklusi terhadap seseorang individu tu berdasarkan apa yang kita nampak depan mata. Semua rumah pasti ada cermin. It's all about mentality. Mudah je, tukar mentaliti lapuk tu. Anyone could become anyone :)

Update: Majlis Amanat dan Anugerah Dekan 2014, Fakulti FiTA, Dewan Agong Tuanku Canselor. KLIK SINI.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!