CARI DI BLOG INI

30 Oktober 2014

Tips Terbaik Melupakan Bekas Kekasih Yang Mungkin Masih Ada Rasa Sayang (must read)


Salam semua.

Setiap manusia yang hidup pasti ada wanita atau lelaki idaman. Begitu juga aku sendiri. Itu adalah sebab sesebuah relationship itu terjadi dan bila relationship itu tak dapat diteruskan atas sebab-sebab tertentu, ia mampu mendorong kepada sesuatu yang tidak baik.

Look, memang sangat susah nak melupakan orang yang kita pernah sayang. Even aku pun pernah struggle masa ditinggalkan dulu. Bayangkan masa pergi makan Domino's, masa makan Kennys dengan family or kawan pasti teringatkan dia sebab pernah makan sesama dulu kan. Bukan itu je, nampak orang lain pakai baju atau tudung atau apa-apa yang sama macam ex dulu, terus teringat dan tergamam atau terdiam seketika. Boleh jadi ketika kita hayati lirik lagu yang kita tengah dengar dan ternampak no plate kereta yang menjadi short form kepada nama si dia atau gabungan nama kita dan dia. Di sini, aku ada tips untuk korang lupakan bekas kekasih yang mungkin korang masih sayang dan dalam masa yang sama korang sedar yang dia tak mungkin akan kembali.

Pertama, mohon kekuatan daripada Allah SWT dalam menjalani kehidupan mendatang. Mohonlah Allah tunjukkan hikmah di sebalik perpisahan itu. Hati yang terluka perlukan ubat. Mintalah Allah ubatnya kerana Allah pemilik setiap hati manusia. Ingatilah Allah kerana dengan mengingati Allah, semestinya hati kita akan menjadi tenang.

Kedua, kita perlu menerima kenyataan. Terimalah kenyataan bahawa perpisahan sudah terjadi dan masing-masing sudah mempunyai haluan sendiri. Sentiasa ingatkan diri dan redha bahawa dia bukanlah yang terbaik untuk kita dan yakinlah kita akan menemui insan yang lebih baik begitu juga dia. Percayalah pada ketentuan jodoh. Jika dia memang tercipta untuk kita, dia pasti kembali kan?


Well, first time kot aku letak gambar teddy bear dalam blog, LOL.
Ketiga, buang segala perkara tentang dia. Perkara ini memang perit untuk dilakukan dan mungkin juga agak klise tetapi inilah cara terbaik untuk melupakan seseorang yang kita sayang. Buanglah segala perkara tentang dia. Buang nombor telefonnya, block Facebook dan apa sahaja medium yang membolehkan anda berhubung dengannya. Jika sayang untuk membuang hadiah pemberiannya, simpanlah di dalam satu kotak dan sorokkannya di tempat yang jauh dari pandangan anda. Yang penting kuatkan diri anda supaya tidak menghubunginya semula.

Keempat, sibukkan diri anda dengan kerja dan kawan-kawan. Luangkanlah masa dengan perkara yang anda minati. Contoh yang aku lakukan seperti main futsal, badminton, piknik, hiking bukit broga, mandi air terjun dan keluar tengok wayang instead of menghabiskan masa di tempat kerja. Jangan biarkan diri anda bersendirian kerana anda akan merasa sunyi lalu mengingati kenangan-kenangan lalu. Antara aktiviti aku lepas clash dengan ex kedua, ini jelah yang sempat update. Kelima, hindarkan semua perkara yang mengingatkan kita pada si dia. Contohnya, jangan pergi ke tempat makan yang selalu kita pergi dengan dia dan jangan dengar lagu yang berkaitan dengan dia. Kalau terdengar, cepat-cepatlah tutup radio tu ye. Campak ke rumah jiran ke atau apa yang korang rasa somewhere yang sesuai.

Sebenarnya, ada 2 sebab je Allah SWT temukan kita dengan seseorang. Sama ada ujian untuk kita atau dia jodoh kita.
P/s: Tips move on yang paling senang, cari pengganti cepat-cepat tak kisahlah tak setanding dengan ex tu. Ini kawan aku punya tips. Anyways, selamat mencuba semua.
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Takkan Baca Je? Komenlah kerana setiap komen yang ditinggalkan akan dijawab on the spot. Jika anda ingin menggunakan gambar di blog ini, boleh minta keizinan daripada penulis terlebih dahulu :)