CARI DI BLOG INI

22 November 2015

Terbeli Henfon Samsung GT-E1270 Di Mines Shopping Complex

Hai semua.
Semalam aku saja teman adik aku ke Mines. Katanya nak beli Oppo Neo 5, takut kena tipu pula beli yang tak ori. Dalam banyak-banyak henfon kat kedai tu, tiba-tiba jatuh cinta dengan satu henfon catchy ni yang dinamakan GT-E1270. Aku panggil henfon lipat merah je. Pendek kata kedua-dua henfon kitorang beli model paling terbaru.

Samsung GT-E1270 berharga RM95.


Lepas dapat je henfon Oppo Neo 5 tu, terus test camera depan dia. Kelihatan muka batak masing-masing di situ. Haha.

Kamera belakang pon boleh tahan kualiti dia. Resolusi kamera 8 MegaPixel. Beli henfon murah tapi dapat paperbag Samsung tu. Hahaha.

So, henfon baru ni menggantikan henfon lipat yang lama (warna merah juga).

Kotak, charger USB 2.0 dan manual.

PERBEZAAN

Saiz reka bentuk kedua-dua henfon.

Body yang lebih besar dan rekabentuk yang lebih feminin berbanding henfon lama.

Butang keypad berlampu serta lebih besar dan lembut. 

Ada logo Samsung di kerangka belakang. Tiada logo di kerangka belakang henfon lama.

Untuk pengecasan GT-E1270 menggunakan micro USB 2.0.

Skrin GT-E1270 lebih besar.

Serba serbi semua warna merah. Almaklumlah, tuan punya henfon taksub sangat kelab Manchester United. Review tentang HTC One M8 KLIK SINI

Bye henfon lama. Selamat jalan dan terima kasih atas perkhidmatan selama ini.


P/s: Henfon yang akan menggantikan HTC One M8 hanyalah iPhone 7 atau iPhone 7S, Tiada yang lain.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

17 Ogos 2015

Singgah Membeli Di Gadgets World 666 Bangi (Review).

Salam semua.
Dua minggu lepas, aku sempat ke Gadgets World 666 kat Bangi. Ramai yang memperkatakan kedai hasil usaha orang melayu ni di Facebook. Banyak juga cawangan dia seluruh Malaysia.

Inilah barang-barang yang sempat aku rembat kat situ. MP3, Earphone, Headphone dan Memory Card SD.

Di bahagian luar kedai. Kedai ni terletak di blok yang sama dengan Restoran Nasi Ayam Tat.

Apa yang ada di dalam kotak? MP3, Cable dan Earphone. Earphone basic je, memang tak guna pun sebab aku prefer guna earphone HTC. MP3 ni berharga RM10. Murah kan, aku pun susah nak percaya.

Yang bestnya, MP3 ni ada pengepit di bahagian belakang so senanglah aku nak kepit kat baju or seluar aku time jogging petang-petang nanti. 

Dua earphone untuk kedua-dua MP3. Walaupun aku dah ada earphone, saje nak jadikan ni sebagai backup. Sound dia pun boleh tahan walaupun semua RM3 serba satu.

SD card pula berharga RM9 untuk storan 2GB. Dengan memori sebanyak ni, boleh memuatkan lebih kurang 400 lagu. Cukuplah tu kan, kalau letak banyak-banyak nanti tak terdengar pula.

Headphone ni pula berharga RM15. Aku beli khas untuk PC aku kat rumah. Sound dia sedap dan clear ditambah dengan kualiti bass dia. Inilah headphone terbaik antara semua headphone aku try kat kedai ni.

Keadaan ruang dalam kedai. Boleh dikatakan syurga aksesori telefon. Ramai customer time tu.

Kesimpulannya, banyak aksesori telefon yang boleh korang dapatkan di sini. Kecewa pula rasanya bila takde aksesori untuk HTC One aku. Mungkin lepas ni akan ada. Kebanyakan aksesori yang ada untuk iPhone dan Samsung setakat ini. Di sini terdapat banyak barang yang murah contohnya semua barang yang aku beli ni. Lain-lain barang berharga standard pasaran macam powerbank, kabel USB Remax, back case dan lain-lain. Layanan pekerja pula sangat memuaskan. Mungkin akan jejakkan akki ke sini lagi selepas ini.


P/s: OnePlus 2 dah keluar, masih setiakah aku dengan HTC One M8 sedia ada ni? Insha allah.

Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!

25 Mei 2015

Satu Hari Berkampung Merasa Makanan Sedap Di Kuala Selangor.

Salam semua and hai.
Kali ni aku nak ceritakan trip aku ke Kuala Selangor bersama keluarga lebih kurang dua minggu lepas. Rasanya ramai dah tahu yang Kuala Selangor ni memang lubuk makanan sedap dan kaya dengan hasil laut yang sangat awesome macam mentarang, kerang, kepah dan banyak lagi. Tempat pertama yang kitorang semua memang lama nak makan mestilah Restoran Kari Sembilang Kampung Pinang, Tanjung Karang.

Tapi sebelum tu kitorang ke Taman Melawati dulu. Bertolak dari rumah pukul 9 pagi dan sampai dalam 11 pagi. Di sini kita akan dibawa ke tempat spesies beruk dengan menggunakan kereta api mini. Tiket berharga RM5.

View ketika menaiki kereta api mini. Sedap je merasa angin yang sejuk.


Sampai di atas bukit Melawati. Di sinilah tempat spesies hidupan beruk. Kat hujung sana tu laut Selat Melaka.

Juga terdapat sebuah menara api dan muzium mini.

Banyak penjaja di atas menjaja di atas puncak ni. Harga pon okay. Makanan untuk beruk pon banyak dijual.

Bergambar dengan beruk dengan anak kecilnya. Beruk dan monyet kat sini tak ganas dan serang orang. Kuku pon takde so tak perlu risau.

Macam biasalah tangkap gambar sendiri dengan penuh kepoyoan dan kekontrolan. Lupa satu lagi penuh kehenseman. Hmm satu lagi, ehh overnya.

Intan dan Along pon melayan kerenah beruk-beruk sedunia. Haha.

Sementara menunggu kereta api sampai untuk ke tempat lain di puncak ni, kitorang sempat merasa Cendol Pandan Wangi. Pak cik ni cakap dah dekat 16 tahun dia meniaga di sini. Rasa cendol dia sangatlah superb dengan santan pekat dia tambahan lagi cendol hasil tangan sendiri.

Selepas tu kitorang dibawa ke sini dengan kereta api yang sama. Kat sini ada banyak haiwan seperti ikan air tawar, ayam, arnab dan banyak lagi. Beruk pon ada juga. Selain tu, ada kedai cenderahati dan galeri.

Sebelum makan tengah hari, kitorang pergi beli siap2 hasil laut di Sungai Besar.

Inilah rupa Pasar Sungai Haji Dorani yang terletak di Sungai Besar. Masa tu memang sesak gila orang. (kredit gambar: kelly3572.blogspot.com). Kitorang beli mentarang, kepah dan sayur. Makanan yang dah masak pon ada jual seperti apam balik. ketam goreng tepung, air dan banyak lagi.

Kitorang memilih Restoran Kari Sembilang Kampung Pinang yang terletak di Tanjung Karang untuk lunch.

Ruginya tak datang waktu malam. Ada open jamming (rasanya free) dan sate 40 sen. Wow, super duper murah kan? Sesuatu kekecewaan orang di sini sebab tak berkesempatan mendengar suara merdu aku.

Kari Sembilang seekor. Harga dia mengikut saiz. RM14. Kuah dia sedap, pekat dan pedas. Ada bendi pulak. Favourite kot. Haha

Lauk-lauk lain sebelum tambahan seekor lagi ikan sembilang.


Sejujurnya, memang satu hari memang takkan cukup masa untuk merasa makanan2 sedap yang ada di sini. Selepas lunch di sini, kitorang makan malam kat Warong Soto di Pasir Penambang sebelum pulang ke rumah. Gambar tak sempat ambik sebab bateri henfon habis. Next time, kitorang akan ke tempat-tempat yang tak sempat singgah macam Mee Udang Banjir, Cendol Durian Borhan, Sate Hut dan Mentarang Bakar Faridah. Tak berkesempatan singgah sebab ramai orang dan kenyang masa lalu kedai2 tu. 

P/s: Kuala Selangor, jumpa lagi nanti!
Tweet Artikel Ini Jika Anda Suka!